preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donji Lapac

Login
LINKS

 

Internet je značajan izvor informacija, među kojima ima vrlo korisnih ali i onih koje mogu biti opasne za djecu. Važno je da roditelji budu informirani o mogućnostima i opasnostima koje Internet donosi, a u razgovoru s djecom odrede pravila ponašanja i predostrožnosti kojih će se držati djeca i odrasli u obitelji. Stalan kontakt s djecom i razgovor s njima su najbolji savjeti za zaštiti djece na Internetu, baš kao i kod drugih problema s kojima se djeca mogu susresti

Internet djeci i mladima nudi fantastične mogućnosti otkrivanja, povezivanja i stvaranja. No, pri korištenju Interneta postoje i rizici. 

Kako roditelji mogu djeci pomoći da ublaže te rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i ovise o uzrastu djeteta i poznavanju rada na računalu.

Najvažnije je osobne podatke na računalu učiniti sigurnima, tj. zaštiti računalo od virusa i stalno nadograđivati softver. Postavkama filtra i mogućnostima filtriranja sadržaja dostupnim u većini programa možete poboljšati sigurnost podataka koje vaša djeca korist

Naravno, važno je da računalna oprema radi ispravno. Internet je djeci i mladima prije svega društveno okruženje u kojem mogu sresti prijatelje, ali i nepoznate osobe. Na mreži možete biti uznemiravani, doživjeti nasilje ili čak zloupotrebu. Od presudne je važnosti djecu obavijestiti o opasnostima na Internetu tako da se ponašaju na siguran način te biti na raspolaganju za razgovor o svim problemima na koja djeca nailaze tijekom korištenja Interneta.

 

Djeca i internet

Korištenje interneta s obzirom na uzrast

Djeca mlađa od 7 godina

Prvi posjeti Internetu postavljaju temelj budućeg korištenja i stvaranja dobrih navika u djece. Djeca predškolskog uzrasta vole ponavljati radnje i to je idealan način za razvijanje sigurnih korisničkih navika u male djece.

Djeca koja imaju manje od sedam godina imaju ograničene mogućnosti razumijevanja informacija na Internetu i ograničene sposobnosti razlikovanja reklama od pravog sadržaja. U tom razdoblju roditelji moraju djeci pomoći pri traženju odgovarajućeg materijala. Djeca često ne vide razliku između korištenja Interneta i igranja igara ili crtanja na računalu.
  • Obitelji moraju odrediti prva kućna pravila o korištenju računala u toj fazi.
  • Vrijeme provedeno za računalom trebalo bi ograničiti iz zdravstvenih razloga.
  • Računalo, na primjer, postavite u dnevni boravak. Odrasla bi osoba trebala biti uz djecu predškolskog uzrasta tijekom korištenja Interneta.
  • Pristup Internetu djeci predškolskog uzrasta trebao bi biti ograničen na unaprijed određena web-mjesta. Naprednija djeca mogu poznata web-mjesta pronaći putem izbornika "Omiljena web-mjesta“ u internetskom pregledniku.
  • Najsigurnije rješenje je stvaranje osobnog radnog okruženja za dijete u kojem je pristup Internetu ograničen samo na određena web-mjesta.

 

Prava djece na internetu

Nasilje na mreži

 

Internet otvara nove mogućnosti za uznemiravanje. Na Internetu je moguće objaviti glasine, fotografije ili druge osobne podatke te poslati zlonamjerne poruke – anonimno ili pod tuđim imenom. SMS poruke i mobilni telefoni s fotoaparatom otvaraju nove mogućnosti za zabavu, ali i za zloupotrebu. Nasilje u školi obično je ograničeno na vrijeme provedeno u školi, ali putem Interneta žrtve su dostupne u bilo koje doba. Postoji i veći broj potencijalnih žrtava na mreži. Ako vaše dijete vrijeme provodi razgovarajući na mreži, o tim opasnostima porazgovarajte na samom početku. Dobro je navesti i postupke u slučaju da dijete bude izloženo uznemiravanju.

To je važno zbog sljedećih razloga:

- Nasilje na mreži često se događa kada odrasli nisu prisutni.
- Djeca obično smatraju da će se stvari pogoršati ako kažu roditeljima.
- Anonimnost i smanjeni rizik od identificiranja ljude obično potiču da učine nešto što inače ne bi (da kažu, na primjer, nešto što inače drugoj osobi ne bi rekli u lice).
- Nasilje na mreži tehnički je lako izvesti. Slanje zlonamjerne poruke ili prikazivanje zlonamjernog teksta velikom broju korisnika zahtijeva samo nekoliko klikova mišem.

 

Kućna pravila korištenja Interneta


Dobar način za smanjivanje opasnosti na Internetu je određivanje pravila u dogovoru s djecom. Zajednička pravila dobar su početak razgovora o sigurnom korištenju Interneta.

  • Vrijeme provedeno za računalom trebalo bi ograničiti iz zdravstvenih razloga.
  • Računalo, na primjer, postavite u dnevni boravak. Odrasla bi osoba trebala biti uz djecu predškolskog uzrasta tijekom korištenja Interneta.
  • Pristup Internetu djeci predškolskog uzrasta trebao bi biti ograničen na unaprijed određena web-mjesta. Naprednija djeca mogu poznata web-mjesta pronaći putem izbornika "Omiljena web-mjesta“ u internetskom pregledniku.
  • Najsigurnije rješenje je stvaranje osobnog radnog okruženja za dijete u kojem je pristup Internetu ograničen samo na određena web-mjesta.

Postupno izgradite povjerenje


Roditelji se suočavaju s istim izazovima bez obzira na to radi li se o Internetu ili drugim djetetovim hobijima. Iznimno je važno da roditelji znaju čime se njihova djeca bave i da podržavaju djecu u njihovim aktivnostima.

Djeca će možda htjeti sačuvati privatnost vezanu uz korištenje Interneta. Možda neće htjeti da roditelji imaju uvid u njihovo korištenje Interneta – posebno ako misle da će im roditelji ograničiti korištenje Interneta. Važno je zapamtiti da je Internet odličan resurs s mnogo uzbudljivih i obrazovnih informacija. Važno je i izbjegavati neprimjerene reakcije ili prevelika ograničenja vezana uz korištenje Interneta od strane djece. Rizike treba razumjeti tako da djeca ostanu sigurna i dobiju najbolje od tog sjajnog alata. Djeca uče eksperimentiranjem, metodom pokušaja i pogrešaka. Ako ste zainteresirani za korištenje Interneta i upoznati sa sjajnim stvarima koje nudi, bit ćete u mnogo boljem položaju tijekom razgovora s djetetom o korištenju Interneta. Bit će vam i lakše ustanoviti kako dijete koristi Internet, što će, nadamo se, dovesti do stalnog dijaloga tijekom tinejdžerskog razdoblja života djeteta.

 

Korištenje Interneta je sigurno sve dok na umu imate tri osnovne stvari:

Zaštita računala

 

Održavajte operacijski sustav ažurnim.

 

Koristite protuvirusni program.

 

Koristite vatrozid.

 

Stvarajte sigurnosne kopije važnih datoteka.

 

Budite pažljivi pri preuzimanju sadržaja.

 

Zaštita na mreži

 

Budite pažljivi pri objavljivanju osobnih podataka.

 

Imajte na umu s kim razgovarate.

 

Imajte na umu da na mreži nije sve pouzdano i da nisu svi iskreni.

 

Poštivanje pravila

 

Morate se pridržavati zakona, čaki na Internetu.

 

Vodite računa o drugima i o sebi kada ste na mreži.

 

Prijetnje na internetu

Virusi, crvi i trojanski konji

Virusi i crvi opasni su programi koji se širem putem e-pošte ili internetskih stranica. Virusi mogu oštetiti datoteke ili softver koji se nalazi na računalu.

Crvi se šire brže od virusa, izravno s jednog računala na drugo. Crv iz e-pošte može, na primjer, samog sebe poslati na svaku adresu e-pošte iz adresara korisnika. Internetski crvi traže računala koja su povezana s Internetom i koja ne sadrže najnovije sigurnosne izmjene.

Trojanski konji, tj. trojanci, opasni su programi stvoreni da izgledaju bezopasno, npr., kao igra. No, kada se pokrenu, mogu oštetiti datoteke, a da korisnik toga nije ni svjestan.

 

Hakeri i provalnici

Hakeri i provalnici pojmovi su koji se koriste za osobe koje neovlašteno pristupaju sustavima podataka. Oni neovlašteno pristupaju nezaštićenim računalima putem Interneta te kradu ili kopiraju datoteke koje zatim koriste za nezakonite aktivnosti.

Najbolji je način zaštite računala od neovlaštenog pristupa korištenje vatrozida i ažuriranje operacijskog sustava.

 

 

Ponašanje na internetu

Što je dopušteno na Internetu, a što nije?
Internet je javno mjesto.

Iako je većina zakona donesena prije pojave Interneta, zakonska regulativa odnosi se i na Internet. Sve što je nezakonito izvan mreže, nezakonito je i na mreži.

Internet pruža jedinstvene mogućnosti slobodne komunikacije, ali sa sobom nosi i odgovornost. Uvijek ste, na primjer, odgovorni za sadržaj i zakonitost svog web-mjesta te za materijal objavljen na njemu.

 

Rasprave na mreži

Rasprave na mreži popularan su način komunikacije između djece. U sobama za razgovor uvijek je netko s kim mogu razgovarati. Razgovor na mreži može biti zabavan i siguran ako znate brinuti se o svojoj sigurnosti. Prije nego počnu razgovarati na mreži, djeca moraju biti svjesna mogućih rizika i znati kako komunicirati s drugima da mogla zaštiti svoj identitet. Ovaj odjeljak obuhvaća i informacije o različitim vrstama rasprava kao što su e-pošta, razgovori, IRC i programi za razmjenu neposrednih poruka.

 

Nadimci jamče zaštitu
Ljudi često koriste nadimke na Internetu da bi zaštitili svoj pravi identitet. Razgovor uz korištenje nadimka je siguran: nitko ne može stupiti u kontakt s vama ako ne otkrijete svoje osobne podatke za kontakt. No, takva anonimnost može ljude navesti da se ponašaju nedolično te da koriste nedoličan jezik. Skupine za raspravu često podrazumijevaju skupinu redovitih korisnika.

preskoči na navigaciju