preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donji Lapac

Login
LINKS

Nada Mihoković-Kumrić: Lastin rep

U ovoj knjizi autorica se prihvatila dvostruko osjetljive teme: emocionalnog i duhovnoga sazrijevanja djece u vrijeme puberteta, u obiteljima koje su pred rasulom zbog ljubavnih problema roditelja koji se nalaze pred raspadom braka. Ionako složenu situaciju otežavaju i socijalni problemi. Teško je reći je li teži i složeniji položaj djece ili odraslih, koji pravo stanje stvari pokušavaju gurnuti pod tepih, umjesto da se zrelo suoče sa svim posljedicama vlastitih odluka. Stječe se dojam da su i jedni i drugi nedorasli situaciji. Osobito su djeca izložena velikoj patnji, pa u očekivanju da se problemi razriješe, nastoje i sama ubrzati taj mukotrpan i bolan proces. S kakvim uspjehom?…

Ovaj lektirni naslov namijenjen učenicima sedmog razreda dobar je predložak koji pokreće koristan razgovor s roditeljima, profesorima i među učenicima kako bi mladi kasnije u životu bili u stanju nositi se s različitim, složenim situacijama i kako bi znali cijeniti stvarnu vrijednost obitelji. O vrijednosti ove knjige govori podatak da je književnica Nada Mihoković-Kumrić za svoj roman zasluženo primila književnu nagradu „Mato Lovrak“ koji je 1995. godine proglašen našim najboljim romanom za mladež.

 

 

Ivona Šajatović: Tajna ogrlice sa sedam rubina

Zanimljiva i uzbudljiva krimi priča za mlade u kojoj se rješava slučaj davno izgubljene ogrlice Crne kraljice. Glavni likovi Uška, Čarli i Grik bili su savim obični školarci, sa sasvim običnim problemima dok u grad te godine prije početka Velikoga križevačkog spravišća nije s lunaparkom stigla patuljčica Tana. Tada je sve krenulo naopako, a gradom se proširila vijest da je pronađena davno izgubljena ogrlica Crne kraljice koja ispunjava sve želje. Odlučni u nakani da razmrse sve dvojbe i novonastale probleme, dječaci i djevojčice, uhvaćeni u mrežu prijateljstva, sumnje, ljubomore, nepovjerenja i prve ljubavi, laćaju se detektivskog posla.

Roman je postigao veliki uspjeh te je nagrađen 2001. godine trećom nagradom Ivane Brlić-Mažuranić i 2002. godine nagradom Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mladež.

Julijana Matanović: Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom

Radnja romana za djecu Vezane tenisica s jednom nepoznanicom se zbiva u sedam dana. Dječak Leon  na nagovor majke dolazi u ljetnu školu kreativnog pisanja i govorništva na otok Prvić gdje mu se neplanirano  događaju nepredviđene avanture.  U priču su uključeni različiti govornici tako da cjelovit uvid dobivamo pozicijom dječaka Leona, njegova oca, majke i bake. Roman nenametljivo komentira suvremeno društvo.

Rijeke Hrvatske

Knjiga sadrži oko 400 izuzetnih fotografija koje su autori snimali boraveći na svim hrvatskim rijekama. Namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, nastavnicima i profesorima, ribičima, planinarima, raftingašima, izletnicima, putnicima i avanturistima, svima kojima ljepota i značaj hrvatskih rijeka leži na srcu, za sve ljubitelje prirode, ekologe i biologe. Knjiga sadrži opsežno kazalo s nazivima gradova, naselja, sela i zaselaka spomenutih u knjizi, svih rijeka, rječica i potoka, naziva vrsta riba i ostalog životinjskog i biljnog svijeta zastupljenog na rijekama.

preskoči na navigaciju