preskoči na sadržaj

Osnovna škola Donji Lapac

Login
LINKS

Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Autor: Milena Bajić, 27. 2. 2020.

Projekt Dan ružičastih majica - borba protiv vršnjačkog nasilja

26.veljače 2020

Projekt Dan ružičastih majica - borba protiv vršnjačkog nasilja provodi OŠ Donji Lapac uz suradnju sa  Policijskom postajom Donji Lapac i ODCK Donji Lapac već treću godinu zaredom.

 U današnje su vrijeme roditelji i učitelji vrlo zabrinuti učestalim nasilnim ponašanjima kojima su izložena njihova djeca ili u njima sudjeluju. Problem možemo riješiti samo kada pričamo o problemu, a ne borimo se protiv druge osobe.


Projekt Dan ružičastih majica - borba protiv vršnjačkog nasilja

26.veljače 2020.

 

Projekt Dan ružičastih majica - borba protiv vršnjačkog nasilja provodi OŠ Donji Lapac uz suradnju sa  Policijskom postajom Donji Lapac i ODCK Donji Lapac već treću godinu zaredom.

 U današnje su vrijeme roditelji i učitelji vrlo zabrinuti učestalim nasilnim ponašanjima kojima su izložena njihova djeca ili u njima sudjeluju. Problem možemo riješiti samo kada pričamo o problemu, a ne borimo se protiv druge osobe. Učenici razredne nastave svojim iskustvom govorili su nam o razlozima ruganja, opasnostima koje ruganje donosi te kako pomoći jedni drugima da do nasilja ne dođe. Učenici 7.razreda su govorili o različitostima, predrasudama s kojim se svakodnevno susrećemo. Naglasili su da različitosti treba uvažavati jer tako postajemo bolji ljudi. Ove godine proveli smo anketu među nama učenicima o vršnjačkom nasilju. Postavili smo problem koji smo željeli istražiti, a to je:

 1.Kako se učenici osjećaju u školi?

2. Koliko su učenici sigurni na pojedinim mjestima u školi i izvan nje?

3. Kolika je pojavnost nasilja među djecom u školi?

4. Koje oblike nasilja učenici doživljavaju najčešće?

 5. Kako učenici reagiraju na nasilje?

Anketu je provodila voditeljica ovog projekta Ljiljana Klobučar. Anketa je bila anonimna, a pristupilo joj je 70-tero učenika od 1.razreda do 8.razreda(prezentacija o anketi u prilogu,)

 Saznanja o prevenciji vršnjačkog nasilja podijelili su s nama djelatnici Policijske postaje Donji Lapac. U izlaganju službene osobe PP Donji Lapac Mile Mesića saznajemo da nije prijavljeno ni jedno vršnjačko nasilje u proteklo vrijeme. Svjesni smo da moramo još puno raditi na sebi, biti bolji jedni prema drugima, ali ohrabruje nas saznanja da u našoj neposrednoj okolini nema učestalog nasilja što su sami učenici svojim iskustvom potvrdili. Potrebno je unaprijediti svakodnevnu međusobnu komunikaciji i dati priliku jedni drugima da budemo najbolji što možemo.

Hvala ravnatelju OŠ Donji Lapac, učiteljima koji su sudjelovali u projektu, načelniku Policijske postaje Donji Lapac Stjepanu Sabljiću i službenicima Policijske postaje Donji Lapac Mile Mesiću i Višnji Kulović  te načelniku Policijske uprave ličko-senjske Josipu Biljanu  i djelatnicima Općinskog društva Crvenog križa Donji Lapac što su podržali  ovaj projekt i svojim doprinosom osvijestili  učenike o važnost borbe protiv vršnjačkog nasilja.

                                                            Ljiljana Klobučar, dipl.uč.RN-a savjetnicaPriloženi dokumenti:
Nasilje_ostavlja_tragove.pptx (2.92 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju